VEUS DE CLAVEGUERA

Veus de claveguera és una proposta que compta amb el suport de l’Assemblea d’Artistes de la Garrotxa i que es suma als actes de commemoració de l’1 d’octubre de 2017 que s’organitzen a Olot. Es tracta d’una instal·lació sonora repartida en diversos punts del centre de la ciutat. A través d’altaveus col·locats a l’interior de deu clavegueres, els passejants poden quedar sorpresos per unes veus que tots tenim ben gravades a la memòria: el “a por ellos oé, a por ellos oé” de ciutadans de Huelva acomiadant a la Guàrdia Civil pocs dies abans de la celebració del referèndum, les declaracions del mateix dia 1 d’octubre del llavors president del Govern, Mariano Rajoy, assegurant que no hi va haver referèndum a Catalunya i que l’estat de dret havia donat resposta a aquells que el volien contravenir, i el discurs del dia 3 d’octubre del rei Felip VI dirigit a la nació i en el que apel·lava a la responsabilitat dels poders de l’Estat d’assegurar l’ordre constitucional.

Si bé els cossos policials que es van acarnissar contra la gent que defensava els col·legis electorals van ser els instruments de la violència, aquestes veus corresponen a la incitació, l’empara, la justificació i la legitimació d’aquesta violència. Unes veus autònomes fàcilment reconeixibles però que transcendeixen el seus propietaris. Unes veus que venen de molt lluny, que es van manifestar fa un any i que es continuen manifestant avui. Veus que van de boca en boca. Veus de violència. Veus de claveguera.

A nivell de carrer, en aquest dia 1 d’octubre de 2018, la ciutadania es continua manifestant pels presos polítics i exiliats, pel dret a decidir, pels drets i les llibertats.

CRÈDITS

Veus de claveguera,
Olot, 1 d’octubre de 2018
Instal·lació sonora en diversos punts del centre d’Olot
Projecte de Servand Solanilla amb el suport de l’Assemblea d’Artistes de la Garrotxa