Previous Image
Next Image

info heading

info content

4 porres de 60 cm (polipropilè reciclat)

POLIPROPILÈ 100%

El dia 1 d’octubre de 2017 les catalanes i els catalans vam sortir a votar el referèndum que, amb més de dos milions de vots favorables a la independència de Catalunya, havia d’iniciar el camí cap a la proclamació de la República Catalana.

Les actuacions del govern de Mariano Rajoy per impedir el referèndum van fer que no es donessin detalls de la distribució de les urnes als diferents col·legis. Tot i així, dos dies abans d’aquell diumenge, es va ensenyar per primera vegada una de les urnes. Era de plàstic translúcid i amb tapa negra, amb el logotip de la Generalitat de Catalunya, i precintada amb unes brides de color vermell. Tot plegat va fer que l’objecte-urna adquirís un valor simbòlic com a expressió del referèndum.

La consideració d’aquest acte com a il·legal i delictiu per tots els aparells de l’Estat, va legitimar la violència indiscriminada de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil. D’entre els diferents mètodes d’agressió, la porra va ser utilitzada massivament per colpejar a les persones que, de forma cívica i pacífica, estaven a les portes dels col·legis electorals. Es van produir cops a totes les parts dels cos, incloses zones vitals com el cap, el coll, el pit o el costat, i en moltes ocasions els cops es reiteraven contra la mateixa persona.

El treball presentat a l’exposició URNES parteix de la indagació de les característiques de fabricació de les urnes de l’1-O i de les porres utilitzades per les forces i cossos de seguretat de l’Estat, i es fixa en el fet que tant les unes com les altres estan fetes del mateix material, polipropilè 100%. Una seqüència d’imatges ens mostra, a manera de tutorial, el procés de transmutació d’una urna. Seguint els passos, podem veure les diferents accions exercides sobre el material: des de l’agressió gruixuda a la fina en el procès d’esmicolament, fins a la preparació del motlle de guix i la fosa per colors, que converteix el plàstic en una massa espessa i enganxifosa que refreda molt ràpidament, i que fa difícil l’emmotllament i el modelatge. El resultat són quatre porres de quatre-cents grams cadascuna (pes de les porres rígides de 60 centímetres utilitzades per les forces i cossos de seguretat), equivalents als mil sis-cents grams de l’urna.

La possibilitat de manipular les porres ens adreça a aquella barreja insuportable de l’1-O entre el coratge democràtic de la gent i la covardia repressora de l’Estat, en un procès on dia rere dia, el clam pels drets i les llibertats, en totes les seves manifestacions, es veu amenaçat per una violència que li és consubstancial.

CRÈDITS

Polipropilè 100%, Olot, 2018
Impressió de tinta sobre paper, 83x81cm
Polipropilè reciclat, 4 porres de 60 cm