LI RESOLDRÉ LA SEVA INQUIETUD

Li resoldré la seva inquietud és un projecte de rebuig al judici contra l’1-O i d’acompanyament i suport a les processades i als processats.

Amb la memòria de l’Hospital com a espai d’acollida, cura i assistència per a tothom, la intervenció vol canviar la percepció de l’edifici per convertir-lo en una acció política contra el silenciament i la pèrdua de drets civils i democràtics que suposa l’empresonament per causes polítiques d’una persona i de les seves idees. Des d’aquest marc es proposen dues intervencions que s’integren a les façanes de l’edifici: una instal·lació i un programa d’accions.

L’expressió del títol és la frase amb la qual el jutge Pablo Llarena, amb una actitud “xulesca” i arrogant, solia respondre a les crítiques i als retrets de les preses i els presos quan anaven a declarar.

La instal·lació consisteix en la col·locació de 25 puntals d’obra grocs i 25 altaveus (un per a cadascuna de les persones processades) als balcons de les dues façanes de l’Hospital. Li resoldré la seva inquietud vol ser una acció de reivindicació del “silenci contra el silenci” on l’element expressiu és l’absència de so. A partir del silenciament de la veu com a forma de visualitzar el conflicte, les façanes es converteixen en un “multi altaveu” que genera una expectativa de so. Un so frustrat, però, que es reivindica a través del seu silenci i per la presència dels puntals, elements de suport que aguanten l’edifici i que ocupen el lloc de les processades i els processats.

Davant la paraula emmudida, el programa d’accions hi contraposa la paraula que es manifesta en llibertat. Llibertat per pensar, per crear, per opinar, per dir. La paraula en la seva totalitat d’expressions: múltiple, radical, compromesa. L’acció performàtica (plàstica, d’oratòria, gestual, musical…), com a contraposició a la negació i expressada en un context quotidià transformat en al·legoria del present, es realitzarà setmanalment al balcó 26, convertit en plataforma d’amplificació i mobilització de la societat civil. L’espai on els assistents-espectadors col·lidiran amb les accions no és una àgora silenciosa, sinó un espai impregnat dels sons i els moviments de la ciutat on els ciutadans hi transiten en el seu tragí personal i col·lectiu, i on la irrupció del crit emergeix entre els sons de la quotidianitat per fer sentir que no ens poden silenciar amb les seves presons.

CRÈDITS

Li resoldré la seva inquietud,
Del 5 de febrer de 2019 fins a l’acabament del judici contra l’1-O
Instal·lació/accions a les façanes de l’antic Hospital Sant Jaume d’Olot
Projecte: Servand Solanilla
Programació accions: Tate Lucena, Joan Serra Capallera i Servand Solanilla
Muntatge: Francesc Mas
Grafisme: Xevi Prat
Amb el suport de l’Assemblea d’Artistes de la Garrotxa