Previous Image
Next Image

info heading

info content


EXERCICIS DES DEL COSTAT DRET

Exercicis des del costat dret es realitza a Olot, amb vuit alumnes de l’Aula de Teatre Groc Llimona, i després a Torroella de Montgrí, amb nou alumnes de l’INS Montgrí.
El punt de partida del treball indaga sobre la construcció de la identitat en l’adolescència. El videoretrat dels participants es basa en el moviment (per la seva relació amb la vida, el creixement, el canvi, l’alegria, el joc, la curiositat…) i en el gest (per la seva relació amb el simbolisme del cos i posat de manifest en totes les seves accions).
El projecte presentat es fa preguntes. Com podem acostar-nos a la figura de l’adolescent? Hi ha un cos físic, però també un cos simbòlic i metafòric? Com podem jugar amb allò que Eugenio Trías anomenava els tipus fonamentals de l’ésser “el que desitja ser, el que ha de ser, el que és, el que pot ser”? Com establir ponts entre els llenguatges basats en l’hàbit i la repetició i aquells que recorren a mètodes de suggestió? Com crear un espai d’introspecció i de relació propici per a observar el moviment i el procés grupal?
Es segueixen els processos de la DMT (Dansa Moviment Teràpia). Es parteix, en un cas, de la dinàmica dels grups de discussió. En l’altre, de la representació d’una obra de teatre. S’hi observen els moviments expressius, primer com a analogies en moviment de la seva expressió verbal i després desprovistos dels significats verbals annexos. S’exploren imatges i metàfores a través de l’observació directa i del registre videogràfic.
Un cop descontextualitzats, s’utilitzen els moviments, les postures i els gestos per elaborar una nova narració videogràfica que ens parla de tensions, emocions, relacions i històries. Són relacions causals provocades per la percepció, no per la causalitat. El moviment és pur, sense intervals. Els joves mostren i comuniquen el seu comportament a l’espectador, tot construint un joc de percepcions.
El relat que s’estableix s’assembla al d’un zoòtrop que acaba esdevenint cinema. Les imatges acaben formant un flux coherent i el videoretrat ens explica qui són aquests adolescents que, també, un dia vam ser nosaltres.

CRÈDITS

Exercicis des del costat dret /Aula de teatre Groc Llimona, Olot, 2015
Vídeo color sense so, 4:03 minuts
Idea i direcció: Servand Solanilla
Càmera i edició: Norbe Fernández
Han participat: Flor Crespo, Guillem Durante, Luna Guevara, Maria Minovas, Rai Mulet, Aina Planagumà, Iona Roura, Rita Roura
Fons d’art Contemporani de l’Ajuntament de Girona

Exercicis des del costat dret /INS Mongrí, Torroella de Mongrí, 2015
Vídeo color sense so, 5:11 minuts
Idea i direcció: Servand Solanilla
Càmera i edició: Norbe Fernández
Han participat: Daisy Bonner, Núria Fàbregas, Elina Ivanova, Alèxia López, Naila Martín, Cloe Muñoz, Ester Pagès, Judit Recacha, Oriol Ribas
Conducció grups de discussió: Laura Lázaro, Jordi Feu i Pau Tarrés
Fons d’art Contemporani de l’Ajuntament de Girona

Exercicis des del costat dret, 2015
Vídeo procès, 24:53 minuts
Direcció: Servand Solanilla
Edició: Norbe Fernández