Previous Image
Next Image

info heading

info content

SOBRECÀRREGUES

Sobrecàrregues és un projecte de l’Assemblea d’Artistes de la Garrotxa que consisteix en interpretar l’obra de Ramon Casas, La càrrega, pintura realitzada entre 1899 i 1902, en el context de l’actual situació de Catalunya. Els treballs, realitzats per diversos artistes, amb una periodicitat mensual i de la mateixa mida que la pintura original (470’5cm d’amplada per 298cm d’alçada), s’exposen a la façana de l’Ajuntament d’Olot.

La càrrega roman en dipòsit al Museu de la Garrotxa des de l’any 1979. És, segons paraules del poeta Narcís Comadira, el nostre Guernica particular, una peça emblemàtica que expressa amb rotunditat la força repressiva de l’Estat contra el poble indefens.

Avui, gairebé vint anys més tard, persisteix encara el mateix llenguatge: la brutalitat política i judicial, tot l’aparell de l’estat contra la voluntat democràtica del poble de Catalunya.

Text de l’Assemblea d’Artistes de la Garrotxa

ABANS DE LA CÀRREGA

Abans de la càrrega, tercera sobrecàrrega, parteix del buit pertorbador que Ramon Casas deixa en l’immens i lluminós primer terme. Es podria dir que la pintura té per únic objectiu fer-nos sentir aquest buit i que tota la composició hi gravita al seu voltant. L’estampida sobtada acaba amb la desfeta dels cossos en la seva fugida. Ramon Casas salva de la descomposició l’home en escorç, caigut davant del cavall, com una manera d’individualitzar la indefensió i la humiliació.

El buit provocat per la càrrega violenta dels guàrdies civils contra la manifestació obrera del 1902 és avui el resultat d’un procés accelerat i depredador de buidatge de les llibertats que vol arrasar i convertir Catalunya en un solar.

Abans de la càrrega és el resultat d’un desplaçament temporal enrere, uns moments abans de la dispersió. Amb la voluntat de romandre en el temps cronològic de la pintura, es fa ús del Ramon Casas retratista, en un exercici de recuperació simbòlica dels cossos, de les cares i de la posa dels manifestants. Un ple fins a la bandera que, tot i així, no pot fer-nos oblidar el buit que hi ha uns fotogrames més enllà en direcció a la pintura original.

CRÈDITS

Abans de la càrrega, Olot, 2018
Fotomuntatge
Impressió de tinta sobre PVC, 470,5cm x 298cm